Vi är BAK

Vi bakar salta och söta bröd, tillverkar desserter och bakar tårtor. Våra surdegsbröd får jäsa långsamt, vi bakar med händerna och gräddar brödet i stenugn. Naturen och råvarorna är en hörnsten i vårt arbete och vi jobbar nära våra bönder och leverantörer. Vi bakar med nyfikenhet och stolthet för vi älskar hantverket. Vi är BAK, en bagarfamilj med mycket kunskap och stora drömmar.

PLANETEN

Precis som livet självt så börjar alla bakverk med vatten. Utan vatten har vi ingenting. Det är ju starten på allt liv. Och det är med vördnad man bakar och förbrukar vatten, då hela 70% av allt färskvatten går till jordbruket som förser oss med mat på bordet.

Vatten är starten på de flesta av våra degar. Vi väger det varsamt och planerar dagen med mängden vatten i alla våra degar.

Vatten är slutet på vår arbetsdag. Med vatten rengör vi vårt bageri så att det alltid är perfekt och skinande rent innan nästa gäng tar över. För vi sover aldrig.

BAK lever till skillnad från många bagerier dygnet runt.

LIVET

Själva starten på våra bakverk sker ca 5 cm under jorden. Det är när fröet hamnar i en gynnsam och behaglig omgivning. Först då kan grodden få liv och växa till sädet som vi inte klarar oss utan. Alla vi som jobbar på BAK, som är platsen där vi lägger majoriteten av våra liv, mår också bäst och har roligast under gynnsamma förhållanden.

Att få baka, och göra Baksverige lite bättre varje dag ger oss energi och grogrund.

MÄNNISKORNA

Allt bröd i hela världen består oftast av vatten och mjöl. Det är sedan gammalt. Men det är därefter man gör skillnad.

På BAK jobbar vi med händerna. Allt vi gör, gör vi med händerna. Inte för att det är enklast. Men vi tycker att det blir bäst så.

Bakverk är främst en smaksak, men vi lägger även otroligt mycket fokus på utsidan.

Vi brukar få kritik för att våra bakverk inte ser handgjorda ut. Och det är just det som är anledningen till att vi går upp på morgonen. Våra bakverk kan inte kopieras eller ens komma i närheten om det vore gjort av en maskin. Inga maskiner i världen kan få våra bakverk att bli lika vackra och välsmakande. Hantverksstoltheten är en av hemligheterna på BAK.

Ted och Conrad startade BAK en gång i tiden och stod ensamma när de rullade kardemummabullar. Idag består BAK av 30 talet bagare och konditorer som sida vid sida levererar små mirakel varje dag. Alla delar samma dröm om att göra Bröd- och Baksverige lite bättre. Genom vårt arbete visar vi att det faktiskt går att driva ett bageri helt hållbart.

Med ekologiskt odlade råvaror från våra närliggande svenska bönder som får bra betalt för sina råvaror, så smakar det gott hela vägen till fikat ute hos våra kunder.

Utan hantverket och alla människor som står bakom BAK så är vi ingenting. Oavsett om det är våra bagare och konditorer axel mot axel, eller bönderna som sliter dagligen med att leverera råvarorna till våra produkter. Utan dem så kan vi vara vilket bageri som helst. Vi är stolta över det hårda arbetet och all passion som vi stoppar in i våra bakverk. Man skulle kunna säga att det är den sista viktiga och unika ingrediensen, efter vattnet och mjölet.

KVARNEN

I vår fantastiska bagerimiljö , vill vi kontrollera alla delar av processen. Därför maler vi vårt eget mjöl i vår kvarn och behöver därför få en större insikt i råvaran/säden vi köper från våra olika gårdar. Alltid ekologiskt certifierat. Vi besöker därför våra vänner bönderna så ofta vi kan och hinner, för att konstant hålla oss uppdaterade. I vår butik kan såklart även köpa färskmalt mjöl, om du som vi, gillar att baka själv.

NATTEN

När du släcker ner i ditt hem och kryper ner i din säng så börjar vår arbetsdag. Vi bakar om natten så att du ska kunna få färskbakt bröd till morgonkaffet. När staden ligger stilla insomnad, har vi som mest att göra. Vår natt är din dag.

Och tiden är det viktigaste för oss när vi bakar. Riktigt bra bakverk kräver tid. Tid är ironiskt nog det enda man inte kan köpa för pengar. Det är något vi får. Därför är vi extra måna att ta hand om den, och använda den varsamt i allt vi gör och allt vi bakar.

BAKVERKEN

Alla pratar om en god fika och kaffe. Men det finns inget värre än riktigt dåliga bakverk. En kopp kaffe kan antingen fixas eller förstöras med lite mjölk.

Kvaliteten och smaken i våra bakverk går inte att dölja. De talar för sig själv. Bakverken du äter till fikat från BAK är resultatet av all vår passion och all vår ackumulerade kunskap som vi är så stolta över. Det finns många som kan baka bullar och bröd men det finns ingen som lägger så mycket fokus på ingredienserna och viljan av att göra gott för våra producenter.

Vi jobbar löpande med att förbättra våra befintliga bakverk, och för att hitta nya skapelser som ska älskas av kunderna till våra kunder. Från klassiker till innovativa nya mästerverk.